RECEPTY,  S MASEM

Živáňská pečeně

Živáňská pečeně

Znají ji všichni. Na tu „pravou“ existuje spousta receptů. Snad každý chalupář nebo šikovný kuchtík z trampské osady má svůj zaručený recept a živáňská pečeně patří mezi jeho majstrštyk. Ovšem málokdo ví, odkud k nám vlastně tento druh přípravy přišel. Údajně ze Slovenska.

Co nemusím

Já ji připravuji podle sebe, tak, jak nám nejlépe chutná. Předesílám, že mi jde hlavně o jednoduchost přípravy, chuť masa a použité zeleniny, takže recepty doporučující 24 hodin předem máchání masa v kečupu, vorčestrové či pivní omáčce, a ještě „nabušené“ bobkovým listem a novým kořením neuznávám. Ale když to někomu chutná, proč ne. A to se ještě v receptech najdou další „laskominky“ jako červené víno, kysané zelí, kopr atd. Variant jsou mraky, ale pak to už není živáňská pečeně.

V hodně receptech se také používá kombinace více druhů masa. Nejsem si jistý přípravou, když každá flákota potřebuje trochu jiný čas, než se stane poživatelnou.

 

 

Můj recept.

Masová část:

3 plátky krkovice asi 1 cm silné

2 pikantní klobásky na kolečka nakrájené

10 dkg anglické slaniny

5 dkg na kostičky nakrájené klasické slaniny

 

Zeleninová část:

2 papriky na proužky

3 rajčata na plátky

4 žampiony na plátky

Cuketu a lilek na plátky

2 cibule na plátky

½ kg brambor na plátky.

Koření:

Sůl, pepř, drcený kmín, hořčice, olej, lisovaný česnek.

 

Maso jsem den předen naložil do jednoduché marinády: trocha oleje, lžíce hořčice, sůl, pepř a 2 stroužky prolisovaného česneku.

Brambory jsem smíchal se solí, pepřem, na kostičky nakrájenou slaninou a drceným kmínem. Ty jsem vložil na dno misky. Na to jsem položil maso a obložil vší zeleninou, klobáskami a anglickou slaninou. Takto jsem vytvořil tři misky a ty zakryl alobalem.

V troubě předehřáté na 2000C jsem živáňskou pekl 1 hodinu a 40 minut. Pak jsem odkryl alobal a pod grilem ještě asi 10 zapékal.

Těch stylů příprav je hodně. Na ohni, grilu, někde se vše píchá na jehlu, jinde se vytváří balíčky z alobalu a kladou se do žhavého uhlí.

Živáňská pečeně je vlastně kompletní pokrm: obsahuje maso, zeleninu i přílohu. Vše v jednom balíčku. V tom spočívá jednoduchost přípravy. Nakrájet, narovnat, upéct a s chutí sežrat! Jo, a dobře vychlazené pivko nesmí v žádném případě chybět!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah blokovaný! Content blocked!