zapékaná kapustička
RECEPTY,  S MASEM

Zapékaná kapustička

Recept je z mé hlavy nicméně si na něj nečiním žádné autorské právo neb podobných úprav kapustiček je mnoho. A jak jsem po uvaření zjistil na netu, v podstatě jsem nějaké recepty zkombinoval. Je to ovšem jedno, protože tahle moje zapékaná kapustička je prostě mňamka, i když s trošku pracnější přípravou.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg růžičkové kapusty – očistit a překrojit
  • nějaké uzeniny – já použil šunkovou a moravskou klobásku a asi 300 g špalku anglické slaniny – ne moc prorostlé
  • 200 g nastrouhaného sýru Gouda
  • 1 litr kuřecího vývaru – je možné použít i zeleninový
  • 1x sladká smetana
  • 1x cibule
  • 3x stroužky česneku
  • Sůl, pepř, kmín, 2 lžičky červené papriky
  • 2 lžíce hl. mouky na bešamel
  • Asi 200 g nastrouhaného a usušeného tmavého chleba

Postup

Fáze 1:  Půlku anglické slaniny a jednu klobásku jsem nakrájel na kostičky a na troše tuku chvíli opékal spolu s cibulí. Pak jsem tam přidal růžičkou kapustu. Asi 10 restoval za občasného zamíchání. Potom jsem vše zalil vroucím vývarem, tak, aby hladina zakryla kapustičky. Nahoru jsem vložil zbylý kus slaniny a klobásku. Takto jsem vše vařil asi 15 minut.

Fáze 2: Drátěným sítkem jsem vybral všechny kapustičky. Povařenou slaninu a klobásku jsem pokrájel na větší kousky. Z tuku a hladké mouky jsem vytvořil bílý bešamel a ten jsem rozředil smetanou a zbývajícím vývarem. Chuť jsem doladil solí, pepřem, červenou paprikou a nechal vystydnout.

Fáze 3:  V pekáči jsem všechno smíchal. Povařenou kapustičku, nakrájenou uzeninu, polovinu nastrouhaného sýra a studený bešamel.

Pečeme

Troubu jsem nažhavil na 200´ a vše nechal asi 20 minut propéct. Poté jsem na vrch rozprostřel suchý nastrouhaný chleba smíchaný s druhou částí sýra. Pod grilem nechal zapéct asi 10 minut. A zapékaná kapustička je hotová! A s úžasně křupající krustičkou!

Příloha?

Pro mne jednoznačně krajíc dobrého chleba. Můžou být i brambory, nicméně zapékaná kapustička sakra dobře chutná i samotná… a studená. A korbel chlazeného nesmí chybět! Tenhle pokrm si ho doslova žádá!

Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah blokovaný! Content blocked!