RECEPTY,  RECEPTY S MASEM

Lečo

A já dodávám: moje lečo! Ne maďarské! Moje Vymazlené!

Proč? Na klasicky fofrem uvařeném leču mi vždy vadila výsledná chuť. A tou byla přemíra papriky. Myslím tím chuť zeleniny. Prostě do kastrólu naperem cibuli, česnek, papriku a rajčata… vmícháme vejce, a po pár minutách je hotovo. Žádný mazlení.

Jenže já se rád mazlím…

A tak je tu recept na MOJE lečo. Co budeme potřebovat?

  • 3 větší rajčata – spařit, zbavit slupky a pokrájet nadrobno
  • 3 tenkostěnné (!) zelené papriky – nakrájet na nudličky
  • 2 měkké klobásky – kvalitní! Masité! Žádné škrobové svinstvo!
  • 1 středně velká cibule – nadrobno nakrájet
  • 3 stroužky česneku – protlačeného skrz drtítko
  • 2 vejce rozkvedlaná
  • 2 vejce vařená a pokrájená nadrobno
  • nakládaná cibulka – hrst
  • sůl, cukr, pepř,
  • paprika mletá červená – půl lžičky
  • červená paprika zauzená – půl lžičky
  • hrnek zeleninového vývaru

 

Postup – ten je VELE důležitý!

  • sádlo + paprika Nespěchám! Smažím, nebojím se, zeleninka obsahuje hodně vody. Až se začne barvit…to trvá 5 minut i víc.
  • Přidám na kolečka nakrájenou klobásku. A opět dusím, míchám, ať to v kastrólu pěkně prská.
  • Až se klobáska opeče, teprve TEĎ přidám cibuli a česnek. Zapráším mletou červenou a uzenou paprikou. Míchám, dusím. Začíná to houstnout a vonět. Teď je čas…
  • na rajčátka. Šup tam s nimi. Provařit 4 minutky. Bašta houstne, voní…
  • Přidávám deci zeleninového vývaru. Provařím.
  • Přidám rozmíchaná vejce. Plus uvařená. A ve finále nakládanou cibulku.

A lečo je hotové. Pochopitelně, že výslednou chuť doladím solí, cukrem a pepřem. Proč cukr? Rajčata jsou kyselá.

Pokud si uvaříte tuhle variantu, nebudete litovat a možná si ji uvaříte i napříště.

 

 

Plusy téhle varianty?

Vyvážená chuť!  Bez dominance nedovařené papriky. To mi vždy na pokrmu zvaném lečo vadilo.

Mínusy?

Trochu větší pracnost a „mazlení se“ s postupem.

Na co si dát pozor.

Koupit fakt kvalitní klobásku! Určitě máte „svého“ řezníka – uzenáře, který umí. Měkkou, masitou, s přiměřeným množstvím tukových dílků. Nechci dělat nikomu reklamu, ale já použil tzv. Pastýřskou klobásku na gril.

Používat tenkostěnnou variantu zelených paprik! Z těch chemicky nabotnalých to kuwa není ono!

A hned v úvodu: začínat paprikou není žádná prdel! Nebát se jí😊 Po čase smažení změkne, cukry v ní obsažené začnou karamelizovat… a to je to, co chceme!

Používám sádlo! Ať si kdo chce říká, sádlo má svoje chuťové grády! Nenahraditelné! A do leča patří!

 

Lečo. Letité a klasické sezónní žrádélko.  Kdysi dávno jsem v Maďarsku pozřel hodně vymazlenou variantu. V tomto receptu jsem chtěl na ni navázat, připomenou si ji.  Snad vám bude chutnat. U nás mizí z talířů rychlostí blesku.

 

 

 

One Comment

  • Blaníková Eva

    Já to teď uvařila a je to velmi dobré, jen to vejce na tvrdo nedávám. Ale je to chutnější než když se začíná klasicky s cibulí a paprika je jen tak lehce podušená. Děkuji za recept.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Zákaz kopírování - prohibiting copying