RECEPTY,  S MASEM

Klášterní kolínko

Od žádné babičky, prababičky, prastrýce atd.! Jde o můj vlastní recept! Vymyslel jsem ho, a poprvé uvařil, v době, kdy snad ještě ani nefungoval internet. Příprava je poněkud pracnější a maličko si při ní upatláte ruce. Jenže ten výsledek, ten stojí zato! To mi věřte! Klášterní kolínko dokáže pohladit po duši strávníkově. Ten bude mlaskat, chrochtat blahem, jazyk až za ušima, nevychovanec jeden! Ale my mu to rádi promineme neb je to jen a pouze signál předznamenávající nebetyčnou pochvalu pro nás.

Co budeme potřebovat

– 1 x koleno uzené. Mně chutná víc než obyčejné

– 3x cibule, jedna do vývaru, dvě rozřezat na měsíčky

– petržel, celer a mrkev, bobkový list, nové koření a pepř celý, vše na vývar

– hrst kysaného zelí

-3x stružky česneku

-3 dcl piva černého

-1x plechovka rajského protlaku

-2x lžíce sójové omáčky

-sůl, pepř, chilli, cukr

Jak klášterní kolínko připravíme?

Nejdříve jsem ho dal na 40 minut vařit do papiňáku s výše uvedenými surovinami. Poté jsem ho vyjmul, nechal trochu zchladit. Následně jsem opatrně vypreparoval obě kosti. Kolínko ještě není zdaleka uvařené tak jsem si pomohl nožíkem.

Pak jsem maso z vnitřní strany, kde byla kost, nařízl tak, aby se mi ho podařilo „rozevřít“. Do zářezů jsem nacpal kysané zelí a část na měsíčky nakrájené cibule. Vše jsem přelil nálevem.

Jak na nálev.

Smíchal jsem protlak, pivo, sojovou omáčku. Přidal jsem trochu chilli a za pomocí cukru vše doladil do sladko/hořko/ kysela. Věnujte tomu úkonu pozornost, chuť musí být přesně vyvážená.

Klášterní kolínko jsem vložil do pekáčku, obložil zbytkem cibule a přelil marinádou. Šup s tím do lednice minimálně na 12 hodin. A alespoň jednou obrátit.

Jdeme do finále

Před pečením jsem svázal provázkem koleno tak trochu do původní podoby. Jako balíček na poštu:-) A pak zbývá jediné. 200´C rozpálená trouba. Pod poklicí jsem koleno pekl asi 1 hodinu. Pak jsem poklici sundal a ještě dopékal asi 30 minut. Na posledních 10 jsem spustil gril. V průběhu pečení jsem kolínko přeléval marinádou.

Ještě není hotovo.

Klášterní kolínko jsem opatrně vyjmul a odstranil nitě. Marinádu jsem přelil do kastrólku a ještě asi 20 minut provářel. Cukry v ní obsažené musí začít pěkně karamelizovat, omáčka houstne a potom je to pravé! Platí zde jedno: nespěchat!

A nyní nezbývá nic jiného než servírovat. Je to bašta, to mi věřte, takovou vám nikde v hospodě neuvaří!

Jako přílohu jsem zvolil v troubě pečené bramboráčky. Určitě by nevadily chlupaté knedlíky. Klasicky chleba.

A korbel chlazeného! To prostě klášterní kolínko doslova vyžaduje!

Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah blokovaný! Content blocked!