RECEPTY,  S MASEM

Chilli con carne

Na úvod malé upřesnění. Receptů na tento chutný pokrm je možné najít spoustu. Mám ale vážné podezření, že většina pisatelů sice hodí na net postup přípravy chilli con carne, jenže velmi často odkudsi zkopírovaný! Ale že by se pokusili podle něj pokrm připravit? To je už nenapadne. Poněvadž by velice rychle přišli na to, že recepty obsahují docela zásadní chybu.

O čem mluvím? Pisatelé těchto receptů v podezřelé shodě zdůrazňují následující postup: cibuli vhodíme na rozpálený tuk, pak česnek, maso, na kostky nakrájenou papriku, a potom tuto směs dusíme…

A to je špatně! Originál chilli con carne je o DOKŘUPA USMAŽENÉM hovězím mletém mase! Žádné dušení!

Jenže je tu další problém. Jak chtějí hloupí pisatelé těchto receptů smažit dokřupava  mleté maso i s česnekem a cibulí!? Co se stane? Maso se nejdříve musí vydusit, zbavit vody a potom teprve nastává postup smažení. A to chvíli trvá! Dobrých 15 minut! Česnek se zatím spálí a svoji hořkostí vám dokuwí celý pokrm! Nebohou cibuli donutíte k témuž! A to je moc špatně!

Tady je můj osvědčený postup. Co budeme potřebovat.

  • ½ kg mletého hovězího masa
  • 2x paprika rozkrájená na větší kousky
  • 1x cibule na měsíčky
  • 3x stroužky prolisovaného česneku
  • 1x plechovka nadrcených rajčat
  • 1x rajský protlak
  • 2 plechovky uvařených fazolí – červené a bílé
  • cukr
  • sůl, pepř, římský kmín, červená paprika, zauzená paprika
  • chilli paprička
  • (někdo ještě přidává majoránku)

Jdeme na přípravu Chilli con carne

  1. Jako první hodím na rozpálený tuk na kostky nakrájenou papriku. A dobrých 7 minut ji restuji. Nebojím se. Pěkně se opeče, zesládne a dostane příjemnou chuť, kterou pak předá celému pokrmu
  2. Potom přidám mleté hovězí, vařečkou se ho snažím trhat, drobit. Osolím, okořením římským kmínem, opepřím a dusím. A až se odpaří voda. Dál smažím! Míchám.
  3. Až se začne maso připékat ke dnu hrnce a je tak prosmažené až se přesýpá, právě TEĎ nastal správný čas na česnek, cibuli!
  4. Zároveň jsem přidal červenou papriku obyčejnou, pak zauzenou, lžičku chilli a ještě chvíli směs restoval. Ne moc, aby paprika nezhořkla!
  5. Důležitý okamžik: sypkou směs jsem podlil trochou hovězího vývaru a odvařil výpek! Ten dá pokrmu správnou sílu!
  6. Teď je ten čas na drcená rajčata a protlak. Chuť jsem doladil cukrem! Vše jsem dalších asi 5 minut zvolna provářel. Pozor, bublá to a prská.
  7. Pak jsem vonící směs podlil hovězím vývarem. 3 naběračky. A asi deset minut povařil.
  8. Ve finále jsem přidal předvařené fazole a 2 kostičky kvalitní čokolády.
  9. Teď znova kratičce povařit, jen aby se čokoládka rozpustila, a bašta je hotova! Pokrm musí být středně hustý.

Garantuji vám, že za takto připravené Chilli con carne sklidíte zaslouženou pochvalu. A druhý – třetí den chutná ještě lépe! Tento pokrm není složitý na přípravu. Jen chce zvolit správný postup a hlavně: nepospíchat!  A nespálit česnek, jak nám nevědomky radí pisatelé receptů na netu…

Příloha k Chilli con carne

Já volím dobrý chléb. A také lžící kysané smetany, která trošku vyvažuje sladkost a ostrost. Ta ovšem není podmínkou.

Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah blokovaný! Content blocked!