RECEPTY,  RECEPTY S MASEM

Sekaná s kysaným zelím

Receptů na tento pokrm z mletého masa je určitě spousta a snad každá rodina má ten „svůj“ vymazlený. Já přidávám ten můj. Neaspiruji na titul top, ale moje rodina, a koneckonců i můj jazyk si na té mé variantně vždy pochutnají a sekačka mizí z talířů rychlostí blesku.

Co jsem potřeboval.

½ kg mletého masa – já vždy kombinuji variantu mix a čisté hovězí v poměru 50 na 50. Sekačka pak není ani moc tučná, ani suchá.

2 hrsti kysaného zelí posekaného na menší kousky a půl deci šťávy

10dkg nastrouhaného plísňového sýra typu Niva

1 cibule nahrubo nakrájená

1dcl kefírového mléka

2 lžičky zauzené papriky

Kmín, sůl, pepř, hrst rozmělněné majoránky, strouhanka.

 

Všechno mimo majoránky jsem pečlivě smíchal dohromady a důkladně prohnětl. Pak jsem vmíchal voňavé domácí koření. Strouhanku doplňuji jen tak, aby šly dobře tvarovat šišky. Ty jsem vložil do pekáče a podlil vodou a asi deci vepřovým vývarem, ten jsem měl nevyužitý v lednici.

Sekanou peču asi 1 hod na 1800C, na posledních cca 10 minut zapnu horní gril. V průběhu pečení opakovaně přelévám vývarem s vypečenou šťávou. Po vytažení ji nechám ještě asi 10 minut odpočívat, lépe se pak i krájí.

Sekaná s kysaným zelím patří už léta do mé kuchyně a rozhodně je to jedna z nejoblíbenějších úprav mletého masa.

Co s výpekem? Nelíbí se, a nepřijde mi to ani vhodné, servírovat sekanou s mňam bramborovou kašičkou a ještě to přelévat výpekem.

Já si výpek zredukuji, zlehka zapráším hladkou moukou, prosmažím a rozředím vodou. Přeliju do hrnečku a mám chuťově velmi výraznou směs výpeku masa, sýra, kefírového mléka, koření a vysmažené trošky mouky, tak trochu připomínající demi-glace neboli fond. Směs mám uchovanou v lednici a využívám ji jako skvělý základ pro další omáčky. Dobrou chuť.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *