RECEPTY,  RECEPTY BEZ MASA

Zapékané bramborové lupínky

Ne, nebojte se. Nikdo po vás nebude chtít zapékat slané, česnekové, paprikové či jinak dochucené dobroty určené k vínečku či pivu. Zapékat budeme lupínky z čerstvých brambor.

Co budeme potřebovat? 5 středně velkých brambor, 2 stroužky česneku, asi 10 dkg na drobné nudličky nakrájené šunky, plnou hrst stejně tak nakrájeného pórku a asi 15 dkg nastrouhaného sýra parmezán. Levnější ale ne tak chutná varianta je s eidamem. Dále asi deci smetany, dvě vejce, sůl, pepř a kmín.

Brambory nastrouháme na jednom břitu, stejně jak krájíme okurky na salát. Vytvoří se nám tak velké množství lupínků různé velikosti. Pozor na prsty, raději si nechávejte větší odpad, který pak na jemno nakrájejte a přidejte do lupínků.

Zalijte smetanou, přidejte vše ostatní. Sýra jen část, další si nechte na později. Důkladně osolte a opepřete, přidejte kmín. Nyní všechno rukama pečlivě promíchejte. Vložte do pekáče. Troubu předehřejte na 1800C a pečte 30 minut. Potom prolijte vajíčkem rozmíchaným s trochou mléka. Vidličkou lehce nečechrejte, asi 15 minut zapečte a ve finále zasypte zbylým sýrem a ještě asi 10 minut nechte působit hic v troubě.

Zapékané bramborové lupínky podávejte s nějakým salátem. Osvědčil se okurkový nebo tzatziki. Zjednodušená verze bez šunky a jen s troškou sýra se potom hodí i jako netradiční příloha – třeba k pečenému kuřeti.

Hotovo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *