RECEPTY,  S MASEM

Kuřecí karbanátky se sýrem

Určitě znáte řízky zvané holandské za použití vepřového masa. Jen nechápu, proč se jim říká zrovna holandské. Já jsem dnes uvařil variantu s masem kuřecím a jsou poctivě české! Příprava je v podstatě stejná, jen místo mletí masa používám kutrování. Ale šetrné, aby se z křehkého masa nestala kaše.

Co potřebujeme na 4 porce.

 

2 větší kuřecí prsa – rozkutrovat

10 dkg eidamu  

10 dkg plísňového sýru typu Niva

strouhanka

2 vejce

sůl, pepř, hrst nasekané petrželky

 

Kutrované maso, oba sýry

 

Dvě kuřecí prsa jsem důkladně rozkutroval. Přidal jsem asi 10 dkg nastrouhaného sýru eidam a zhruba i tolik stejně zpracovaného plísňáku typu Niva. Pochopitelně nesmí chybět sůl, pepř a určitě hrst nasekané petrželky. Soli raději trochu víc, maso si dost vezme.

Z této hmoty jsem tvaroval placky a obaloval je ve vejci a strouhance. A protože nechci, aby mi sýr hned vytékal a dělal na pánvi neplechu, obalování jsem ještě jednou zopakoval.

Pak jsem „karboše“ na mírném ohni a na dostatku oleje osmažil dozlatova. Zde se nesmí spěchat, smažení používám s nastaveným plynovým hořákem na polovinu. Zpracováváme kuřecí maso, takže se karbanátek musí dobře prosmažit ale ne spálit!  Důkladné tepelné zpracování je základ, což platí u kuřecího masa obecně.

Snad nejideálnější variantou přílohy je vymazlená bramborová kaše, s jinou přílohou si kuřecí karbanátky se sýrem nedokážu představit.

Variant s použitím sýra je několik. Výborné jsou třeba s uzeným… sýrem, ovšem kdyby se přidal i kousek uzeného masa, bylo by to na „mišelina“! 🙂 

Ač se to nezdá, z tohoto množství jsem uvařil 8 karbanátků a tedy 4 poctivé porce!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!