BEZ MASA,  RECEPTY

Houbové ragú se šunkovými knedlíčky


 

Nejlepší je použít vícedruhové a čerstvé houby. Pokud je nemáme, můžeme použít zmražené. Daly by se použít i sušené ale obávám se, že ve finále by to nebylo ono.

 

Co budeme potřebovat:

Knedlíčky.

  • 3 starší rohlíky
  • půl větší cibule – nadrobno
  • 3 středně velké žampiony – nadrobno
  • 1 lžíce másla
  • 3 vejce – zvlášť žloutky a bílek
  • 5 lžic smetany 33%
  • sníh z bílků
  • sůl, pepř a špetku muškátového oříšku
  • hrst zelené petrželky

Houbové ragů

  • 400 g vícedruhových hub
  • půl větší cibule – nadrobno
  • 3 stroužky česneku – nadrobno
  • 300 ml smetany 33%
  • 1 lžíce nasekaných lístků tymiánu
  • majoránka, lžíce sádla, sůl, pepř, drcený kmín

Celá příprava je poměrně složitá a rozdělíme si ji do dvou částí.

Šunkové knedlíčky.

3 starší rohlíky nakrájíme na kostky cca půl cm. Rozložíme na pečící papír a dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 1400C.

Cibuli nakrájíme nadrobno a půlku použijeme, stejně tak 3 středně velké žampiony. Šunku na nudličky.

Na lžíci másla osmažíme cibuli a šunku se žampiony. Osolíme a opepříme.

V míse rozšleháme žloutky se smetanou, lehce osolíme a přidáme muškátový oříšek. Směs nalijeme na usušený rohlík a pečlivě promícháme. Dáme tomu čas a dbáme na to, aby se vajíčková směs dobře vsákla, knedlíček pak nebude suchý a rozpadavý. Přidáme osmaženou cibuli se šunkou.

Pak opatrně a pečlivě vmícháme pevný sníh z bílků. Rukou tvoříme knedlíčky asi 5 cm v průměru. V kastrolu dáme vařit trochu vody, vložíme pařáček a knedlíčky v něm asi 7 minu vaříme v páře.

Do pařáčku vložte kroužek pečícího papíru. Knedlíčky mají tendenci se přichytávat a umývat zalepený pařáček je opruz.

 

Opatrně a pečlivě vmícháme pevný sníh z bílků

 

Houbové ragú

Rozehřejeme lžící sádla a na středním plameni osmažíme cibuli a česnek. Přidáme houby, stále mícháme a restujeme. Přidáme sůl, pepř, kmín a tymián a opět restujeme až do té doby, než se odpaří voda a začnou se tvořit houbové škvarky. Pak přidáme 300 ml smetany a svaříme ji na polovinu. Je-li směs stále řídká, zahustíme ji špetkou mouky rozmíchané ve smetaně. Nakonec vmícháme nadrcenou majoránku.

 

Příprava ragú finalizuje

 

Několik rad nakonec.

Pokud se vám budou zdát rohlíky i po namočení ve vaječné směsi rozpadavé, nezoufejte a v žádném případě tam žádnou tekutinu (smetanu) nepřidávejte. Jinak budou knedlíčky čvachtavé a při tvarování v ruce se budou rozpadat. Dobré spojení zajistí sníh.

Smetana s vyšším obsahem tuku je lepší, lépe se ve finále zahušťuje.

Houbové ragú se šunkovými knedlíčky je naše klasická mňamka, poměrně sytá a vydatná. Z čerstvě nasbíraných hub je lepší, voňavější.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!