RECEPTY,  S MASEM

Živáňská pečeně

 

Na tu „pravou živáň“ existuje spousta receptů. Od těch zaručených až po ty „babičkovské“. Ovšem málokdo ví, odkud k nám vlastně tento druh přípravy přišel. Údajně ze Slovenska.

Já ji připravuji podle sebe, tak, jak nám nejlépe chutná. Předesílám, že nám jde hlavně o jednoduchost přípravy, chuť masa a použité zeleniny, takže recepty doporučující 24 hodin předem máchání masa v kečupu, vorčestrové či pivní omáčce, a ještě „nabušené“ bobkovým listem a novým kořením neuznávám. Ale když to někomu chutná, proč ne. A to se ještě v receptech najdou další „laskominky“ jako červené víno, kysané zelí, kopr atd. Variant jsou mraky, ale pak to už není živáňská pečeně.

V hodně receptech se také používá kombinace více druhů masa. Nejsem si jistý přípravou, když každá flákota potřebuje trochu jiný čas, než se stane poživatelnou.

Co používám já.

Masová část:

3 plátky krkovice asi 1 cm silné

2 pikantní klobásky na kolečka nakrájené

10 dkg anglické slaniny

5 dkg na kostičky nakrájené klasické slaniny

 

 

 

 

 

 

Zeleninová část:

2 papriky na proužky

3 rajčata na plátky

4 žampiony na plátky

Cuketu a lilek na plátky

2 cibule na plátky

½ kg syrových brambor na plátky.

 

 

 

 

Koření:

Sůl, pepř, drcený kmín, hořčice, olej, lisovaný česnek.

 

Maso jsem den předem naložil do jednoduché marinády: trocha oleje, lžíce hořčice, sůl, pepř a dva stroužky prolisovaného česneku. Jednoduché, žádné přeplácané chuťové variace. Ve finále musím žvýkat šťavnaté masíčko, ne kečupem nasáklé cosi…

 

 

 

 

 

 

 

Brambory jsem smíchal se solí, pepřem, na kostičky nakrájenou slaninou, drceným kmínem a vložil jsem je na dno misky. Na to jsem položil maso a obložil vší zeleninou, klobáskami a anglickou slaninou. Takto jsem vytvořil tři misky a ty zakryl alobalem.

 

 

V troubě předehřáté na 2000C jsem živáň pekl cca 1 hodinu a 40 minut. Pak jsem odkryl alobal a pod grilem ještě asi 10 minut zapékal.

Těch stylů příprav je hodně. Na ohni, grilu, někde se vše píchá na jehlu, jinde se vytváří balíčky z alobalu a kladou se do žhavého uhlí.

Živáňská pečeně je vlastně kompletní pokrm: obsahuje maso, zeleninu i přílohu. Vše v jednom balíčku. V tom spočívá jednoduchost přípravy. Nakrájet, narovnat, upéct a s chutí sežrat! Jo, a dobře vychlazené pivko nesmí v žádném případě chybět!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají program Akismet k omezení spamu. Zjistěte, jak jsou vaše údaje komentářů zpracovávány.