BEZ MASA,  RECEPTY

Zeleninový perkelt

 

Čtete správně, tentokrát nepoužijeme žádné maso, pouze zeleninu! Postup je podobný, jako v případě masového perkeltu, jen to zabere výrazně méně času.

Předesílám, že jídlo je potřeba připravovat v hrnci, který umožní vysmažování. Takže žádná keramika.

Co potřebujeme.

2 brambory

2 mrkve

1 malá cuketu

1 cibule

1 kedlubna

pár drobnějších růžiček květáku

20dkg hlívy

kousek celeru

česnek

červená paprika

pepř, sůl, kmín, koření na grilovanou zeleninu

tuk a kukuřičnou mouku na zahuštění

½ l zeleninového vývaru

 

Cibuli jsem nakrájel na měsíčky a zbytek zeleniny na menší kostky.

Do rozpáleného tuku jsem jako první vložil tvrdou zeleninu, tedy brambory, mrkev, celer, kedlubnu. A k tomu nadrobno nasekanou hlívu. Vše jsem smažil až do té doby, než se začala zelenina opékat. Ještě i pak jsem jí dal čas, ať se trochu přichytí ke dnu. Tento „výpek“ dodá pokrmu tu správnou sílu.

Přidal jsem česnek, zaprášil červenou paprikou + lžičku červené, zauzené. Také dvě lžičky koření na grilovanou zeleninu a kmín. Krátce jsem to osmažil a podlil vařícím zeleninovým vývarem. Něco málo si ho ale necháme na později.

Pokrm jsem dusil asi 10 minut, pak jsem přidal květák a cuketu a dal tomu dalších 5 minut. Zelenina by se neměla rozvařit ale zůstat al dente!

Ve zbytku zeleninového vývaru jsem rozmíchal lžíci kukuřičného škrobu a tím jsem perkelt zahustil a ještě asi 10 minut zvolna provařil.

Chuť jsem ve finále doladil solí a pepřem. Pochopitelně, kdo má rád pikantnost, tak na začátku, spolu s tvrdou zeleninou, může osmažit i chilli papričku.

Příloha? Jako nejvhodnější mi přijde rýže, přijatelné jsou těstoviny, kuskus nebo tarhoňa. Určitě ne knedlík nebo brambor.

Zeleninový perkelt – a bez stopy masa? Dá se to, chutná to, je to rychle hotové a potěšíte tímto pokrmem i toho, kdo masíčko zrovna nemusí.

Dobrou chuť.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají program Akismet k omezení spamu. Zjistěte, jak jsou vaše údaje komentářů zpracovávány.

error: Content is protected !!