BEZ MASA,  RECEPTY

Sladká rýže.

 

Zná ji každý. Někdo ji používá jako moučník, já si ji dopřávám jako hlavní jídlo. Skvělá je před cyklistickým výjezdem. V každém případě je to lahůdka a neznám nikoho, kdo by ji neměl rád.

Provařená varianta je se sušenými švestkami, ale já si myslím, že těch ´ovocných´ variant je mnohem víc. Meruňky, broskve, ananas, třešně doplněné třeba o lupínky mandlí…

Já použil kombinaci jablíček, hrušek a rozinek. Z jablek jsem okrájel tuhé slupky a ty dal do kastrůlku povařit s trochou cukru. Asi po 20 minutách jsem tekutinu zredukoval na polovinu a tak si připravil výborný sirup, který později přidám do rýže. Rozinky je možné na hodinku naložit do nějakého alkoholu.

 

Základní suroviny

 

Co jsem spotřeboval.

1 hrnek kulaté rýže

1 litr mléka

3 jablíčka

2 hrušky

Hrst rozinek naložených v rumu

4 x vajíčko – bílek a žloutek zvlášť

Čtvrtka másla – kousek nechat na vymazání

Vanilkový lusk – případně cukřík s pravou vanilkou

Cukr obyčejný, skořici

Předem jsem si připravil rýži. 1 hrnek stačí pro 4 osoby. Pro tento pokrm používám zásadně rýži na rizoto, tedy kulatou. Vypadá to i chutná lépe, než broušené dlouhozrnné varianty.

POZOR! Rýži nevařím ve známém poměru! Nevím, čím to je, možná obsahem tuku v mléce ale tady je potřeba nad kastrolem stát, míchat, ze stěn stírat a stále dolévat! Na jeden hrnek rýže jsem postupně spotřeboval asi 1 litr mléka! A nesmíme zapomenout ho také osladit! Používám cukr a vanilku. Neměl jsem po ruce černý lusk, tak jsem ho nahradil balíčkem cukru s pravou vanilkou. A také jsem tam přidal připravený jablečný sirup. Rýží jsem vařil pouze al dente, vznikne kašovitá hmota a bude se ještě péct. Nechám důkladně vychladit!

Vyšlehal jsem si dohladka změklé máslo s cukrem a čtyřmi žloutky.

Ve velké míse jsem smíchal na kostky nakrájené ovoce, rozinky, úplně vychladlou mléčnou rýži a rozmíchané máslo se žloutky. Přidal jsem tam ještě pytlíček cukru se skořicí.

 

Hotová směs a stačí zamíchat sníh

 

Z bílků jsem vyšlehal sníh a půlku jsem opatrně zamíchal do hmoty. Tu jsem vložil do máslem vymazaného pekáče a v troubě pekl při 170 stupních a s ventilací asi 40 minut. Na závěr nahoru rozmazal zbytek sněhu a dal ještě chvíli zapéct s chvilkovým zapojením horního grilu. V tuto chvíli je to potřeba hlídat, sníh se během chvilky nafoukne, a jakmile lehce zezlátne, hned s pekáčem ven.

Sladká rýže je pokrm, který vyžaduje poněkud důkladnější přípravu a s větší spotřebou mléka, než by člověk čekal. Ale výsledek stojí zato! Je to mňamka, použitelná jak za tepla, tak studena.

Z vlastní zkušenosti už ale vím, že sladká rýže chutná nejlépe právě vytažená u trouby. Pokud ji necháme do druhého dne v lednici, hmota ztuhne, rýže do sebe natáhne všechnu vlhkost a pokrm – ne že by byl nejedlý, to vůbec ne – ale už to není zkrátka ono.

Dobrou chuť

Sladká rýže na titulní fotce je pro efekt doladěna  jahodovou marmeládou

One Comment

  • Pavka

    Děkuji za recept. Už jsem ho uvařila a použila jsem i zavařené meruňky a bylo to výborné. Až na tu spotřebu mléka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají program Akismet k omezení spamu. Zjistěte, jak jsou vaše údaje komentářů zpracovávány.

error: Content is protected !!