RECEPTY,  RECEPTY S MASEM

Krůtí jatýrka s batátem

Jatýrka jsou lahůdka. Nekamenuji toho, kdo odporem zvedá oči v sloup. Nezapomínejme ovšem, že už odnepaměti patří do jídelníčku našich pra prapředků. Smažily se, pekly, paštika se z nich dělala… Kdo by si tehdy z pečlivých hospodářů dovolil je vyhodit, bez užitku…

Ano, jsou to vnitřnosti a ne každý je musí. Já je mám čas od času rád, ovšem vůbec neberu variantu jater na grilu, která jsou nedopečená a uvnitř krvavá! Na rozdíl od steaku tohle odmítám!

Pro tento pokrm jsem zvolil moje oblíbená jatýrka krůtí. Nejsou bláto jako kuřecí a chuťově jsou daleko jemnější, než vepřová. Křehčí a jsou rychleji hotová.

Jako přílohu jsem riskl pečené batáty, sladké brambory. A ono to ve finále byla opravdu bašta!

Co potřebujeme. Pro 2 -3 osoby.

Asi ¼ kg krůtích jater

1 cibule na měsíčky

3 stroužky česneku

1 chilli paprička

3 lžíce hladké mouky

Sůl, pepř, kmín,

2 menší batáty – sladké brambory – očištěné a nakrájené na hrubší hranolky

Na dip:

2 lžíce tatarky

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce drobně nakrájené a na kyselo naložené zeleniny Hradišťanka (nebo podobné)

1 lžíce citronové šťávy

Komu se nyní zdá kombinace jatýrek, sladkých batátů a dipu šílená, věřte, že se chutě ve finále nádherně doplňují. Jatýrka budou sice od chilli ostrá, sladké batátové hranolky a kyselý dip tu ostrost zmírní. 

Postup:

Játra jsem očistil a nakrájel na středně velké kousky. Ty jsem obalil v hladké mouce a opatrně vložil na rozpálený tuk. Asi po 3 minutách jsem kousek po kousku obrátil a přidal na měsíčky nakrájenou cibuli, česnek a chilli. Až se jatýrka zatáhla, vše jsem opatrně smíchal dohromady.

 

 

Před začátkem přípravy

 

Batáty, nakrájené na hranolky, jsem vložil na pečící papír, osolil a důkladně pokapal olejem. Pekl jsem je v troubě pekl na 200 stupňů asi ½ hodinky.

Až se jatýrka dostatečně opekla, posolil jsem je, opepřil a okmínoval. Zlehka zasypal asi 1 lžící hladké mouky a vše asi 3 minuty prosmažil. Pak jsem hmotu v pekáči rozředil horkou vodou do podoby hustší omáčky.

Krůtí játra s batátem jako přílohou byl tak trochu experiment. Ale povedl se a chutnal! A to je to hlavní! Tak snad bude šmakovat i vám! Dobře vychlazené pivko je nutnost!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *