RECEPTY,  S MASEM

Pomalu pečené vepřové plecko na pivu

Receptů s takto zdlouhavou přípravou jsou spousty. A tak jsem také jeden zkusil. Tato varianta je však moje vlastní. Prostě jsem koupil kus masa a přidal k němu to, co bylo právě v lednici k mání.

Asi kilové plecko jsem rozkrájel na menší kusy, osolil, opepřil, okmínoval a přidal sušenou nadrcenou chilli papričku. Naskládal jsem to do lehce vymaštěného pekáče, trošku podlil vodou, zakryl pokličkou – to je nutnost –  a na 7 hodin uložil do trouby vyhřáté na 950C.

Z tohoto časového údaje tedy jasně vyplývá, že tímto způsobem můžete klidně péct maso přes noc. Nemějte obavu, že se spálí. Zatímco se velmi zvolna peče, připravíme si další ingredience.

Na kousky nakrájíme: řapíkatý celer, cibuli, cukinu a papriku. Všeho asi plnou hrst. Na drobno nasekáme tři stroužky česneku. Jinak zde není nic podmínkou, každý ať si naloží, co je libo. Hrášek, fazolové lusky, mrkev atd.

Dále si připravíme nálev. Svaříme asi dvě deci piva, lžíci kečupu a hořčice, trošku octa balsamico. Trochu odvaříme a dochutíme špetkou cukru. Směs musí být příjemně sladko kyselá a od piva lehce navinulá.

Po těch zhruba sedmi hodinách k rozpečenému masu přidáme veškerou zeleninu a promícháme. Teplotu zvýšíme na 150oC a pečeme asi hodinu. Opět pod poklicí! Potom přidáme připravený pivní nálev a dáme tomu posledních cca 20 minut na nejvyšší teplotu – už odkryté –  a na poslední dvě minutky spustíme grilovací spirálu.

Poté maso vyjmeme, nálev ještě povaříme, lehce zahustíme tmavou jíškou a znova důkladně provaříme, popřípadě ještě dochucujeme.

Pomalu pečené vepřové plecko na pivu – pravda, postup je poněkud zdlouhavý. V papiňáku by se to se vším všudy zvládlo za hodinku a něco málo.  Ale ta výsledná chuť stojí za to! 

Příloha? Jak je komu po chuti. Vůbec nejsou špatné bramboráčky nebo halušky. Co je ale nutné: dobře vychlazené pivko! Takto připravené plecko se musí zapít!

Na závěr ještě něco o česneku. Doporučuji vydlabat nové výhonky protože u citlivých osob mohou způsobit dost nepříjemné nadýmání

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají program Akismet k omezení spamu. Zjistěte, jak jsou vaše údaje komentářů zpracovávány.

error: Content is protected !!