ÚVAHY & GLOSY

Bio je budoucnost?

Nedávno jsem měl možnost na jazyku porovnat plnotučné bio mléko z láhve asi za 30 korun a stejně tučné mléko: běžný krabicák z obchoďáku za 12. Hned první lok a mám vítěze. Jednoznačně bio!

Druhý den jsem na „kulaťáku“ v Praze prošel farmářské trhy. A koukal na bio zeleninu, maso, sýry, pečivo, uzeniny. Za ceny… no dejme tomu přiměřenými: vyššími. V některých případech výrazně! A tak jsem cestou domů trochu popřemýšlel. Opravdu je BIO o zdravé stravě nebo je to jen kšeft a veliká bouda na zákazníky? V mléku jsem našel rozdíl. Věřím že i v masných produktech se najdou. I když ty bio uzeniny… Ale jak je to se zeleninou? Opravdu je rozdíl mezi paprikou, rajčaty, jablky, švestkami, mrkví, cuketou… vypěstovanými bio a konvenčním způsobem? Vyjádřeno v ceně s rozdílem i několika desítek korun za kilo?

Neustále se mluví o tom, jak máme znečištěné životní prostředí. Jak je půda vyčerpaná a potřebuje podporu zahnojením. Díky mizernému hospodaření. Takže i ty bio produkty něco v sobě musí mít. Jde o to, kolik bychom toho museli sežrat, aby nám bylo ublíženo.

Kdysi bylo hojně používané DDT, které sem dotáhla americká armáda za 2. světové války. Dodnes se prý v zemi nachází poměrně nezanedbatelné množství reziduí tohoto svinstva. Je bio zelenina tohoto prosta? Těžko. A co maso? Kravičky se pasou na zaručeně bio louce, který byla ale před pár desítkami let polem se pšenicí, hojně skrápěným právě svinstvem zvaným DDT. Tato skutečnost není třeba eko zemědělci zde hospodařícímu vůbec známa. Bude svíčková bio? Nyní je ve hře další bordel zvaný Roundup. Prý může být karcinogenní…

A to nemluvím o genetických modifikacích. Co to s námi udělá, to se prý ukáže za nějakých 50 let…

Před 30 lety na Ukrajině bouchla jaderná elektrárna a po několika dnech se na Evropu snesl radioaktivní bordel…

Další věc. Máma na své zahrádce pěstuje zaručené bio. Nevím o tom, že by záhonky zalévala litry pesticidů a jiných chemikálií ničících brouky a plísně. Přesto jsou produkty chutné. Nicméně – nebývají atraktivní. Mrkev různě pokroucená, jablíčka chutná, ale též esteticky upozaděná. I další produkty bývají lehce defektní i když to není pravidlo. Jasně, nepoužívá chemii, a tak se v ovoci i zelenině množí mikroorganismy. Bývá více napadena různými roztoči, hmyzem a rychleji se kazí. Na rozdíl od zeleniny pěstované konvenčním způsobem. Krabičák ze supermarketu vydrží rok. Bio mléko týden.

Je tady mnoho pro a proti.

Já bych nerozlišoval bio a ne bio.Výživová hodnota je prý u obou stejná. Ano, v bio je více vitamínů, vlákniny atd. Biovajíčka mají vyšší obsah omega-3 kyselin a více vitamínů. Bio mouka zase méně lepku, takže pečení buchet je prý problém.

Takže: bio či nebio. Být či nebýt? Určitě být a koukat po tom, co je vypěstováno zaručeně na českých polích, v luzích, hájích a co vyrostlo na našich pastvinách. Když budu mít chuť pustit zlaťák, proč si nekoupit bio kuře. Nebo si uvařit dušenou mrkvičku z máminy bio lehce defektní mrkve. Dát si panáka dobré slivovičky z bio švestky a palírny.

A co třeba mandarinky, pomeranče a grepy? Jsou všechny cizokrajné citrusové produkty bio? Těžko. Takže si tím hlavu nelámu. Ostatně, kolik „eko“ prodejců na onom „kulaťáku“ švindluje a prodává okurky z Lidlu. Ovšem zaručeně v bio kvalitě. Slyšel jsem i o překupnících oblečených dokonce do jakýchsi krojů, jejichž „domovská“ značka však měla podezřele blízkou příbuznost ve známém obchodním řetězci.

Bio je budoucnost? Ne. Bio nemá budoucnost. Tím jsem si jistý! Ta je skrytá ve správném, ekologickém hospodaření. Tak, jak to uměli naši pra předkové. Až dokážeme dostat půdu zpět do kondice, jakou kdysi mívala, nebudeme muset rozlišovat. Až nebude republika žlutá od řepky a tisícihektarová pole devastována kukuřicí. Až se konečně vrátíme k mnoha druhovému pěstování plodin, které do naší zeměpisné polohy patří. Až dojde k vysoké diverzitě, až budeme pěstovat svoje kvalitní jablíčka, a ne je vozit odněkud z Polska. Když projíždím kolem rozlehlých ovocných sadů na Kolínsku, nerozumím tomu. Jablko z Kolína to má do Prahy 50 km. Z Polska 400 a víc…

Na závěr dnešní zpráva z netu:

Veterináři zakázali prodej přibližně 3,5 miliónu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy, sdělil v úterý Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy (SVS). V Česku je obdržel Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Jde o vejce od společnosti FermyDrobiuWozniak. Moc bych za to nedal, že nesla označení bio.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!