RECEPTY,  S MASEM

Kuře na víně

Receptů, kdy se kus kuřecího masa vymáchá ve víně a mrskne na talíř, jsou spousty. Ne nadarmo se říká kuře 100x jinak.

Já vyzkoušel recept s poněkud netradičním postupem přípravy.

Co potřebujeme? 6 kusů horních vykostěných stehen, hrst nahrubo nakrájené anglické slaniny, svazek lahůdkové cibulky nasekané na kolečka, dvě deci bílého vína, dvě deci kuřecího vývaru, předvařené fazolky nasekané na menší kousky, vrchovatou lžíci bílé mouky, sůl, pepř a jakékoliv koření na finální chuť. Provensálské, grilovací, italské bylinky, jak je libo.

Kusy kuřecího jsem vykostil – kosti použil na vývar. Maso jsem zbavil kůže a většiny tučných kousků. Den předem jsem je nasolené a opepřené uložil do ledničky.

V pořádné litinové pánvi jsem na troše tuku důkladně osmažil slaninku, zasypal moukou a rozmíchal. Přidal jsem sůl, pepř a provensálské koření. Chvíli osmažil a pak jsem tam vložil maso. Pěkně ho v moučné směsi obalil a nechal na středním plamenu smažit. To je to zajímavé místo!

Troubu jsem předehřál na 1800. V jiném kastrólku jsem osmažil lahůdkovou cibulku, zalil vínem a vývarem. Přidal jsem fazolky a nechal asi 10 minut odvařit.

Kousky masa jsem v pánvi několikrát obrátil. Po té zalil zredukovanou vinnou směsí a strčil do trouby. Na poctivých 40 minut.

Maso je propečené v jemném vínovém a kořenitém bešamelu. Společně s fazolkami tvoří na jazyku zajímavý chuťový zážitek.

Kuře na víně takto připravené chutná s rýží. Ale vůbec bych se nerozpakoval si k němu vzít kus nějakého rustikálního pečiva. Třeba krajíc škvarkového chleba nebo ciabattu s olivami.

Krátký video záznam z přípravy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!