RECEPTY,  S MASEM

Plněné brambory


 

Trochu pracnější příprava – u stolu pochvala. Nejtěžší je vydlabat brambory. Jdeme na to fikaně. Položíme ji na stůl a zjistíme, ve které pozici je nejstabilnější. Jde o to, aby nám pak pěkně seděla v pekáči. Proto ji lehce seřízneme. Pak dlabeme a vytváříme lodičku. Nástroje: nožík a škrabka na brambory. S prvním nástrojem velmi opatrně. Snažíme se, aby nám zůstala měně než půl cm tlustá stěna. Vykrajujeme, škrábeme. Není to hned ale jde to.

 

Brambory vydlabané

 

Náplň: na cibulce osmažená hrst čerstvě nasbíraných hub, stejné množství na drobné kousky nakrájeného masa – v mém případě to byla „špička“ z vepřové panenky. Něco málo z vykrájených brambor, na jemno nasekaných. Vše dobře okořeníme kmínem a pepřem. Osolíme a nebojíme se, protože dost slanosti si vezme brambora.

Vydlabané brambory asi na pět minut povaříme v osolené vodě. Po vychladnutí dovnitř nasypeme trochu nastrouhaného parmazánu a potom „dutinku“ zaplníme směsí. Skládáme do pekáčku, a protože jsme brambory dobře seřízli, nebudou se nám viklat. Pečeme na 1800C asi 40 minut. Na konci zasypeme zbytkem parmazánu.

 

Brambory naplněné a před zapečením

 

Co se zbytkem vydlabaných brambor a odkrojených kousků? Já to trochu omastil, prosypal kmínem, pepřem a solí a vložil do pekáče na volné místo vedle brambor. Je to později dobrá příloha.

Mezi tím, co se brambory pečou si připravíme bílé čerstvé zelí. Nakrájíme ho na velmi, velmi jemné proužky. Přidáme sůl a mačkáme, drtíme a zase mačkáme co největší silou. Až začne zelí trochu pouštět svoji šťávu a zkřehne. Trvá to asi 3 minuty intenzivní práce až se z toho chytají křeče do prstů. Ale výsledek stojí za to! Skvělá příloha k plněným bramborům.

A, koneckonců, i ty vlastní plněné brambory by se mohly stát luxusní přílohou – třeba k flákotě grilovaného masa.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají program Akismet k omezení spamu. Zjistěte, jak jsou vaše údaje komentářů zpracovávány.